Hoe werken je hersenen bij stress?

brein stressHoe werken je hersenen bij stress? Even kort gezegd bestaan je hersenen uit het ‘reptielenbrein’ (je hersenstam), je zoogdierenbrein (limbisch systeem) en je menselijk brein (je grote hersenen).

Je reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het is gebrand op maar één ding: overleven. Dit deel van je brein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert het reptielenbrein buiten je bewuste controle.

Het zoogdieren brein is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent alle zintuiglijke informatie op emotionele relevantie en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. Het zoogdieren brein helpt je op die manier om gedrag te herhalen dat gelukkig maakt (seks, lekker eten, lachen, knuffelen) en onplezierige ervaringen (pijn, verdriet en angst) te vermijden. Dit deel van het brein beloont ook sociaal gedrag door het vrijgeven van de neurotransmitter dopamine die je een goed gevoel geeft.

Het menselijk brein is het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor alle rationaliteit en nuchterheid. In dit deel van je hersenen maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen.

Bij stress neemt je reptielenbrein het over en zorgt voor de automatische stressreactie: vechten, vluchten of bevriezen.
Dat is dus boos worden, wegvluchten of niks meer uit je handen krijgen. Logisch nadenken is sterk verminderd. Je menselijk brein is een stuk minder vertegenwoordigd zoals je ook kunt zien aan de rechter afbeelding.

Kinderen weten vaak zelf uit te leggen hoe ze reageren in stress. Ouders zien het meestal ook duidelijk na deze uitleg.

Zoals je kunt bedenken is stress een grote factor die ervoor zorgt dat kinderen blokkeren, vechten of vluchten. Ook is het heel vaak een grote factor waarom ouders op school iets heel anders zien gebeuren bij hun kind dan thuis, bijvoorbeeld leerproblemen of gedragsproblemen

Herken jij stress bij jezelf of bij je kind?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *