Niet aangeboren hersenletsel, verbeterde prikkelverwerking

Twee jaar geleden kreeg ons gezin een zeer ernstig auto ongeluk, waarbij ik o.a. traumatisch hersenletsel opliep. Na IC, ziekenhuis, revalidatieoord en reguliere fysio en sensorische integratietherapie, cognitieve en psychologische begeleiding, startte vorig jaar september neurofeedbacktraining naast genoemde reguliere therapieën

Ik kreeg een folder van BMC van iemand uit het werkveld waar ik een re-integratie traject deed als Ambulant Begeleider. Ik was o.a. mentaal heel vlug overprikkeld qua geluiden en beelden. Voelde me snel emotioneel en sensorisch overspoeld. Alles ging in feite te snel en teveel aan prikkels.

Gedurende de periode dat de training voortduurde ervoer ik dat de wereld om me heen overzichtelijker en ‘rustiger’ werd. Waren de eerste ritjes van huis naar Topzorg nog een training fietsen waarbij alle aandacht en concentratie naar het fietsen zelf ging. De waarneming verliep in losse, elkaar opvolgende fragmenten. Gaandeweg kreeg ik meer en meer van de omgeving mee en betrapte ik me erop onderweg de boodschappen voor t avondeten te bedenken waardoor een stop bij de supermarkt een logische tussenstop werd.

De sessies verliepen prettig en rustig en waren voor mij een nieuwe ervaring, nl. dat ‘t beeldscherm en mijn hersenen de directe interactie bepaalden, verbonden door de elektroden. Het ‘je best willen doen’ lijkt geen invloed te hebben……  Het laten gebeuren zoals het gaat was (ook hier) voor mij de uitdaging.

In een prettige sfeer en door de enthousiaste ‘feedback’ van Edith waren de sessies steeds ontspannend naar mijn beleving. Via metingen tussentijds zagen we de ‘trainingsresultaten’ in grafiek. Door een vragenlijst ook tussentijds op een 10-puntsschaal te scoren, wordt t effect op t dagelijks functioneren op aandachtsgebied gemeten.

Voor mij is NFB een aanvullende therapie op de fysiotherapie, de sensorische integratie en psychologische begeleiding op de totale mens. Naast de spieren, zenuwgeleiding, iemands persoonlijkheid, zijn de hersenen zelf allesbepalend. Neurofeedback geeft niet terug WAT je, denkt, ziet, hoort of voelt, maar voor mij vertelt en registreert het wel HOE de hersenactiviteit streeft naar een optimaal plaatje.

Het zou wat mij betreft veel breder bekend moeten zijn!!

~Nellie van Haperen~

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *